Deel 105: Familie Schlesier

Uit OpenWiki
Versie door NL>R.w.goossens@gmail.com op 15 feb 2022 om 15:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voorwoord

Hier is een Wiki van familie Schlesier.

Inleiding

Waar komt de naam Schlesier vandaan?

Schlesien is Duits voor Silezië en een regio in het midden van Europa en de mensen uit die streek werden/worden in het Duits dan ook Schlesier genoemd. Het is dan ook meer dan aannemelijk, dat de vader of dienst ouders van Silezië nog ruim voor de Grote Oorlog naar Pruisen zijn verhuisd. In onderstaande samenvatting van de geschiedenis is toegelicht waarom.

De Pruisische koning Frederik II de Grote viel na de dood van de Habsburgse keizer Karel VI in 1740 Silezië binnen. Formeel kon hij aanspraak maken op een deel van Silezië op grond van een in 1537 met Frederik II van Liegnitz (Legnica) gesloten erfovereenkomst, maar het was hem ook om economisch gewin te doen want Silezië was door zijn mijnbouw en textielindustrie in de achttiende eeuw een van de welvarendste delen van het Habsburgse rijk. Maar de verovering van 1740-'42 was nog niet beslissend en in de drie Silezische Oorlogen (1740-1742, 1744-1745 en 1756-1763) wist moest Pruisen Oostenrijkse invallen het hoofd bieden. Pas in 1763 gaf Oostenrijk de aanspraken op Silezië op, met uitzondering van het zuidelijke deel, sindsdien Oostenrijks Silezië bestaande uit Teschen, Troppau (Opava) en Jägerndorf (Krnov).

Onder het Pruisische bestuur vormde Silezië sinds 1815 een provincie. Het oostelijk deel van Opper Silezië industrialiseerde in de negentiende eeuw sterk en werd een van de belangrijkste Duitse industriegebieden. Hoewel Neder-Silezië al vroeg vrijwel geheel Duitstalig geworden is, zou Opper-Silezië pas door deze industrialisatie en verstedelijking een groeiende germanisatie ondergaan. Maar op het platteland bleef de bevolking daar overwegend het Silezisch-Poolse dialect spreken.

Als provincie van het koninkrijk Pruisen behoorde Silezië sinds 1871 tot het Duitse Keizerrijk. Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog organiseerden de geallieerden een volksraadpleging over de vraag of Opper-Silezië Duits moest blijven of Pools moet worden. Ondanks het feit dat 60% vóór Duitsland stemde, werd het delfstofrijke oosten van het gebied met het grootste deel van de industrie toch aan de Polen toegekend. Daarmee werd een roerige periode (1919-1921) besloten van pro-Poolse zogenaamde "Silezische Opstanden" en daartegen in het geweer komende Duitse vrijkorpsen. Een grote Duitstalige, althans Duitsgezinde, bevolkingsgroep onder de Opper-Sileziërs in dit afgestane deel kwam nu binnen de Poolse grenzen terecht. Om spanningen in goede banen te leiden werd door de Volkenbond een minderheidsstatuut opgesteld voor de bescherming van hun rechten, maar dat loste de spanningen niet op omdat Polen het gebied wilde poloniseren en zich dat niet goed liet verenigen met de handhaving van minderhedenrechten. In het westelijke deel dat Duits bleef werden de rechten voor de Pools minderheid evenmin geëerbiedigd en na de nationaalsocialistische machtsovername (1933) buiten de orde gesteld. Tussen 1920 en 1940 vertrokken enkele honderdduizenden Sileziërs van de ene naar naar de andere zijde van de staatsgrens.

Familie Schlesier

I. Michael Schlesier

Michael of zijn ouders zijn zeer waarschijnlijk van Silezië (Duits: Schlesien) naar Pruisen verhuisd. Hij trouwde met Karoline Kortiath. Michael was "Schafmeister" op het landgoed van een lokale graaf. Michael en Karoline kregen meerdere kinderen, waarvan met zekerheid een in Duitsland is gebleven, twee dochters naar Nederland zijn geëmigreerd en een naar Amerika is vertrokken.

II. Marie Martha Schlesier

(1911–2001)

Marie Martha Schlesier werd op 25 juli 1911 in Ostpreußen geboren. Het Pruisische gebied waar zij opgegroeide, ligt tegenwoordig in Polen. Arie de oudste zoon is, toen Marie al op leeftijd was (vooraan in de 70), nog eens met haar het geboortedorp gaan opzoeken. Lees verder


Terug