Herkomst van de naam Stecke

Uit OpenWiki
Versie door NL>R.w.goossens@gmail.com op 14 apr 2022 om 16:16 (→‎Bronnen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voordat we naar het oudste verhaal van het geslacht Stecke gaan, laten we proberen de naam enkele mogelijke interpretaties te geven.

Steck betekent over het algemeen stok of staaf (Engels: stick, Duits: Stock of Stab). Men zou onder meer kunnen denken aan een statige staf, magistraatsstaf, veldmaarschalk of bisschopsstaf, tot een scepter of simpelweg tot een herdersstaf. De stok of staaf was het symbool van de soevereiniteit over een bepaald gebied. De naam kan ook zijn "gegeven" aan de stamvader van deze stok, die bijzonder bedreven was in deze kunst, gebaseerd op het ridderlijke steekspel (Duits: stechen). Het middeleeuwse steekspel doet bijvoorbeeld denken aan de stekebaan (Duits: Stechbahn) in de stad Kleef, die vandaag de dag nog steeds wordt genoemd, waar de riddertoernooien onder het kasteel werden gehouden.

Een andere mogelijkheid voor de herkomst van een naam is niet uit te sluiten: De middeleeuwen hadden blijkbaar een bijzondere voorkeur, mensen naar hun uiterlijk of zelfs naar hun lichamelijke gebreken te noemen. Zo vinden we namen als Gottfried met de baard, Heinrich der Zwarte, der Schie-lende (schele), der Kurze (de korte), Tanzfuss (Dansvoet), Hinkebein, der Stume, der Kahle etc. Laten we eens in deze richting naar mogelijkheid kijken om de naam Stecke te interpreteren, de vergelijking met dunne of magere benen ("benen als stokken") en dienovereenkomstig met een mager persoon in het algemeen komt dan in beeld.

Welke interpretatie van de naam eigenlijk op Stecke van toepassing is, kunnen we op dit moment niet met zekerheid zeggen. Pas sinds de 12e eeuw - zover gaat de geschiedenis van dit geslacht terug - kwamen in Rijnlandse stadsdocumenten de eerste burgerlijke bij- of achternamen, die na enkele generaties erfelijk, en dus familienamen worden 1.

Terug

Bronnen

  1. Van der Loo, J. (1985). Schriftenreihe des Kreises Kleve 5a. Stichting LOO-Archief, pag. 1