Maria Cornelia Wilhelmina (Miep) Vesters

Uit OpenWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Samenvatting biografie

Maria Cornelia Wilhelmina (Miep) Vesters is geboren op 24 december 1897 in 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant, Nederland. Zij is gedoopt 1897 in 's-Hertogenbosch. Zij trouwde met Joannes Matthieu Beckers op 26 augustus 1925 in Maastricht, Limburg, Nederland. Zij is overleden op 20 oktober 1980 in het ziekenhuis te Heerlen, Limburg, Nederland. Zij is begraven oktober 1980 in Gulpen, Limburg, Nederland.

Voorouders

embeddable family tree updated live from WikiTree

Overzicht van de voorouders van Maria Cornelia Wilhelmina (Miep) Vesters (1897-1980)
Voorouders van Maria Cornelia Wilhelmina (Miep) Vesters (1897-1980)

Geboren

Geboren

Geboren

Maria Cornelia Wilhelmina (Miep) Vesters is geboren op 24 december 1897 in 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant, Nederland. Ze was een dochter van Petrus Vesters en Anna van Oers. Haar vader Petrus Vesters (29) schreef haar nog dezelfde dag in ( geboorteakte nummer 1079). Miep had een éénjarige broertje, Renier Johannes, die op 11 november 1896 was geboren. Ze is enkele dagen later in 's-Hertogenbosch gedoopt.

Historische context

Nederland had ongeveer 7 miljoen inwoners; Koningin Wilhelmina was heerser van het Koninkrijk der Nederlanden van 1890 tot 1948; Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er het kabinet Ruys de Beerenbrouck II in Nederland met Jonkheer dhr. Ch.J.M. als premier. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).

Kindertijd

Toen Miep twee was, werd op 18 juli 1899, haar tweede broer, Henri Franciscus Marinus, geboren. Maar hij stierf al enkele maanden later op 22 december 1899. Op 22 juli 1902 werd haar derde broer, Henri Pierre, geboren.

Uit het bevolkingsregister van 's-Hertogenbosch blijkt ook dat de ouders van haar moeder bij het gezin inwoonden.

Jeugd

Mijn moeder vertelde me dat de vader van Miep een prijsvraag had gewonnen voor het beste ontwerp voor een nieuw klooster in Oud-Vroenhoven, vlak bij Maastricht. Daarom verhuisde het gezin per [trekschuit] van ‘s-Hertogenbosch naar Maastricht en vervolgens met paard en wagen naar de Tongerseweg in Oud-Vroenhoven. Een trekschuit is een historisch schip dat vanaf de kant door een paard werd voortgetrokken. Het hele gezin staat ingeschreven in het bevolkingsregister in Maastricht. Vader Petrus Vesters, moeder Anna Maria Theresia van Oers, oudere zus en broer Johanna Maria Virgilia (Jo) Vesters en Reinier Johannes Vesters, Maria Cornelia Wilhelmina (Miep) Vesters zelf en haar jongere broer Henri Pierre Vesters en Agnes Maria Johanna (Jes) Vesters.

Eerste auto's

Voordat er auto's waren, gingen mensen er vooral op uit met paard en wagen. Pas in 1905 trad er in Nederland een landelijke motor- en fietswet in werking. Een maximumsnelheid van 15 km per uur in de bebouwde kom werd aanbevolen. Mijn grootmoeder Miep Vesters vertelde me ooit over de eerste auto die ze zag. Een man met een rode vlag liep voor de auto op de Tongerseweg.

De Grote Oorlog

Op 4 augustus 1914 viel het Duitse keizerlijke leger de Belgische provincie Luik binnen. De troepen marcheerden over de Nederlands-Belgische grens richting de Maas. In tegenstelling tot wat was verwacht, bood het Belgische leger veel weerstand bij Visé (minder dan 20 km van Maastricht) en bij de forten rondom Luik. Tien dagen lang wist het Belgische leger de Duitsers tegen te houden bij Luik.

Na het uitbreken van de oorlog werd Nederland overspoeld met vluchtelingen. In Maastricht (met 38.000 inwoners) werden ongeveer 14.000 Belgische vluchtelingen opgevangen in de Sint-Pietersberggrotten, in de fabriekshallen van de Sfinx en in de Augustinuskerk. Van hen keerden er in het najaar ongeveer 9.000 terug naar België. Het moet een buitengewoon angstaanjagende tijd zijn geweest voor de 16-jarige Miep en het gezin, want het was toen nog onduidelijk of Duitsland ook Nederland zou binnenvallen.

Direct na het uitbreken van de oorlog ontstonden er problemen met de voedselvoorziening. In de eerste weken van augustus sloeg de paniek onder de bevolking uit en begonnen mensen voedsel te hamsteren. Om tekorten te voorkomen en de winkeliers de prijzen op te drijven, trad in augustus 1914 de Levensmiddelenwet in werking. In deze wet kregen burgemeesters de bevoegdheid om goederen in beslag te nemen en tegen vaste prijzen ter beschikking van de bevolking te stellen.

Huwelijk

Miep trouwde op 26 augustus 1925 in Maastricht op 27-jarige leeftijd met Joannes Matthieu Beckers (zie bronnen). Ze zouden vijf zonen en twee dochters krijgen.

  • i. Huub (1927)
  • ii. Jo (1927)
  • iii. Piet
  • iv. Geert
  • v. Maus (1933)
  • vi. Puk
  • vii. René (1942)

Een dochter zou in de jaren vijftig (na de Tweede Wereldoorlog) naar Australië emigreren, de andere kinderen zouden in de buurt blijven wonen.

40-jarige bruiloft

Op zaterdag 26 september 1965 vierden het echtpaar Johannes Mathieu en Miep hun 40-jarig huwelijk. De dag begon 's ochtends met een mis in de kerk van Gulpen en' s middags was er een receptie aan huis (zie bronnen).


Overleden

In 1967 stierf Johannes Mathieu (71) thuis aan longkanker. Ik herinner me dat dit verlies ondraaglijk was voor mijn grootmoeder; op de begrafenis en nog vele jaren erna. De eerste weken werd ze opgevangen door mijn moeder in Voerendaal. Daarna zou ze bijna iedere zondagmiddag bij ons zijn.

De kinderen kregen na de dood van Johannes Mathieu hun kindsdeel van de erfnis, waarvan mijn ouders de serre achter het huis hebben gebouwd. Vele jaren later zou het huis van Miep aan aan zoon Piet worden verkocht. De laatst paar jaar heeft Miep in het bejaardenhuis van Gulpen gewoond.

Miep (82) overleed in de avond van 20 oktober 1980 in het ziekenhuis in Heerlen. Ze stierf aan complicaties van een heupfractuur en werd begraven in Gulpen.


Relatie met Karel de Grote

40. R. Goossens 20. Elsa van Diest
39. Agnes Gerarda Theresia (Maus) Beckers 19. Elsbena van Horne
38. Maria Cornelia Wilhelmina (Miep) Vesters 18. Willem (IV of V) van Horne
37. Petrus Vesters 17. Johanna van Leuven Gaesbeek
36. Johannes Vesters 16. Hendrik van Leuven
35. Christiaan Vesters 15. Godfried van Leuven
34. Anna van Delft 14. Hendrik I van Brabant
33. Arnoldus van Delft 13. Godfried III van Brabant
32. Lambertus van Delft 12. Godfried II van Leuven
31. Arnoldus van Delft 11. Godfried I van Leuven (met de baard)
30. Bernt van Delft 10. Hendrik II van Leuven
29. Bernt van Delft 9. Lambert II van Leuven (Balderik)
28. Bernhard Geerling Willem Bernard Van Delft 8. Gerberga van Neder-Lotharingen
27. Geerling Willem van Henxtum Van Delft 7. Karel van West-Francië
26. Anna Coenen 6. Lodewijk IV (van Overzee)
25. Jan Coenen 5. Karel III van West-Francië (de Eenvoudige)
24. Jan Coenen 4. Lodewijk II van West-Francië (de Stamelaar)
23. Christiaen Coenen 3. Karel II (de Kale)
22. Maria van der Aa 2. Lodewijk I (de Vrome)
21. Anna van Schoonhoven 1. Karel de Grote


Terug naar Deel 4: Familie Vesters