Maria-Magdalena Hoornaert

Uit OpenWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geboren[bewerken]

Maria-Magdalena Hoornaert is op zondag 14 april 1907 te Rousselare (spelling trouwboekje) geboren. Dochter van Constanty Karel Lodewijk Hoornaert, geboren op 14 september 1873 te Rumbeke, landbouwer en wonende te Rousselare in de Vierwegstraat nr 38, en van Flavia Maria Willeman, geboren op 26 augustus 1880 te Rousselare. Johannes Willeman was peter en Marie Louise van Walleghem was meter.
In de 19e eeuw werd de stadsnaam als Rousselare geschreven. In de 20e eew kwam daarin verandering, door de stadsnaam als Roeselare te vereenvoudigen (uitvloeisel van de door de regering verplicht opgelegde vereenvoudiging taalspelling). Maria zou ook nog in de Menenheerweg en hierna in de Vijfwegenstraat in Roeselare wonen 1.

Grote Oorlog[bewerken]

Op 4 augustus 1914 viel het Duitse keizerlijk leger België binnen. Drie weken na de inval werden de eerste Duitse troepen rond de regio van Roeselare gespot. De eerste gedocumenteerde signalering in Roeselare was op 24 augustus 1914. Het waren vooral groepen ulanen. Ruiters met een lange mantel, hoge helmen en lans in de hand. Sommige verplaatsten zich ook per fiets (cyclisten). Ze werden vooruitgestuurd om te verkennen en te saboteren. Zij moesten een gemakkelijke en veilige doortocht bieden aan het Duitse leger. De burgers en deze Ulanen zochten weinig contact. Dit waarschuwde de bevolking in de regio wel voor het naderende Duitse leger. Het Belgische leger kon in augustus 1914 de overmacht van de Duitsers niet aan. Het was genoodzaakt zich te beperken tot verrassingsacties tegenover de Duitse vloedgolf. Dit zette kwaad bloed bij de Duitsers die de Belgen beschuldigden van laffe aanvallen. Vooral de burgers werden genoemd. In de volledige regio rond Roeselare werden her en der vergeldingsacties uitgevoerd. 2
Haar vader (41) werd samen met 39 andere burgers op 19 oktober 1914 tijdens de Grote Oorlog (1e wereldoorlog van 1914-1918) door een bajonet (en mogelijk ook schoten) door Duitse soldaten op "Schuwen Maandag" vermoord. De meesten waren als gijzelaar opgepakt. Haar moeder moest deze afschuwelijke gebeurtenis aanschouwen en bleef met vier kinderen achter op de boerderij 1.

School[bewerken]

Op 17 juli 1919 deed zij haar plechtige heilige communie in de St. Michielskerk te Roeselare. Maria zat op de St. Vincentiusschool en het ik aardig te vermelden dat zij tijdens een inzamelactie voor de melaatsen een diploma kreeg, omdat ze het meeste geld had opgehaald. In 1925 verbleef ze als interne leerlinge gedurende anderhalf jaar in het meisjespensionaat van de Heilige Familie te Tielt , gesticht door de dames van Biervliet 1.

Terug naar Wendy

Bronnen[bewerken]

  1. Vansevenant, G. (na 1979). Familiekroniek Van Sevenant 1699 (1ste editie). G. Vansevenant.
  2. Schuwe Maandag. (z.d.). WikiPedia. Geraadpleegd op 9 december 2021, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Schuwe_Maandag