Wessel van den Loe
P A G I N A
U N D E R
C O N S T R U C T I O N
Wessel van den Loe wordt tussen 1397 en 1445 genoemd in documenten. Hij was ambtman en drost te Holte (bij Dinslaken) in 1413, drost en ritmeester te Werden (bij Essen) in 1424 en zat in de raad van de Hertog van Kleef. Hij overleed op 29 september 1456 en werd begraven te Holte. Wessel was gehuwd met Elske van Aver-huis (overleden op 24 november 1450) en dochter van Johan van Averhuis en Frederica van Vonderen (26). Uit dit huwelijk 5. (1) LOO-kroniek No. 46 mei 1997 Richard van de Loo, Soest
Wessel van den Loe volgt zijn vader in 1476 als drost in de Liemers op en krijgt het kasteel als ambtswoning toegewezen. Het geslacht Van Den Loe is inmiddels een machtsfactor van belang geworden in de Liemers. Wessel zal de aankooppolitiek van zijn vader voortzetten. Zo worden de ambtmannen machtige mannen. Het zijn drukke tijden voor drost Wessel. Van 1479 tot 1483, wanneer Gelre in opstand is tegen Maximiliaan I, helpt de hertog van Kleef Maximiliaan I om de orde in Gelre te herstellen. Graaf Van Den Bergh wil zich graag neutraal opstellen, maar Gelderse troepen maken geregeld misbruik van zijn neutraliteit door vanuit Berghs grondgebied Kleef binnen te vallen. Berghse inwoners maken van de situatie misbruik door goederen vanuit Kleef naar Gelre te smokkelen. In 1480 wordt de Didammer Ot Tyden door Kleefse soldaten gearresteerd als hij een paar koeien op Didams grondgebied opdrijft. Ot wordt door Wessel van den Loe in het cachot van Kleef gesmeten op beschuldiging van smokkel. Graaf Van Den Bergh protesteert hiertegen; de koeien zijn geen smokkelwaar, het is zijn vee en Ot zou het hem komen brengen. Didam is Berghs bezit en Kleefse troepen kunnen er niet iemand arresteren. Wessel is niet van zins Ot vrij te laten; Ot is hem nog polderlasten schuldig. Opnieuw protesteert graaf Van Den Bergh. Als Ot nog polderlasten moet voldoen, moet hij voor de richter van Didam, een Berghse ambtman, verschijnen. Wessel oordeelt dat de dijkgraaf en heemraad van de Liemers hierin moeten rechtspreken. Ot blijft in het cachot.
In 1483 is het bondgenootschap tussen Kleef en Maximiliaan I voorbij. Er is ruzie ontstaan over het verdelen van de krijgsbuit en het bezit van Arnhem. In dat jaar pleegt Wessel met Derick III Smullinck en Dirck van Wickede Ψ een overval op Arnhem, waarbij ze Willem van Egmond Ψ gevangen nemen. Willem van Egmond is de voornaamste bondgenoot van Maximiliaan I in Gelre. Ook speelt Wessel een rol in het hierop volgende beleg van Roosendael.
Gestorven[bewerken]
Wessel zal tot zijn dood in 1509 op het kasteel Sevenaer verblijven. Het kasteel zal na hem niet meer als ambtswoning voor drosten van de Liemers worden gebruikt. Wessels zoon en naamgenoot volgt hem op als drost. Hij gaat op Enghuysen wonen, waar hij in 1544 overlijdt. Het kasteel Sevenaer, dat zijn voornaamste functie verloren heeft, komt in bezit van de familie Smullinck.